Taiteen tekemeinen on ihmisen lajiominaisuus

Kulttuurin asettaminen tarvehierarkian huipulle ei vaikuta kovinkaan uskottavalta nykytiedon valossa. Samoin ei ole perusteltua leimata kulttuuria turhaksi luksukseksi, josta voisi leikata huomattavasti enemmän kuin muilta aloilta.

Miksi sitten ajatellaan, että kulttuuri on "vain" luksusta? Yksi syy lienee vääristynyt käsitys tarvehierarkiasta, jossa selviytyminen asetetaan pyramidin alimmalle tasolle ja kaikki muu sen yläpuolelle (ks. Maslow’n tarvehierarkia). Tämä hierarkia vaikuttaa ajatteluumme siitä, mikä on arvokasta, ja se on mielestäni taustalla ajatuksessa "kulttuuri on luksustuote".

Maslow’n teoriassa pyramidin huipulla on itsensä toteuttamisen tarve, joka tarkoittaa omien kykyjen täysimittaista hyödyntämistä esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa. Pyramidissa ei kuitenkaan mainita leikkiä, vaikka monien tapaan ajattelen leikin kuuluvan itsensä toteuttamiseen.

Leikki on jotain, mitä kaikki nisäkkäät (ja monet muut eläinlajit, ks. esimerkki) harrastavat. Esimerkiksi leijonanpennut painivat keskenään. Monen eläinlajin leikki yhdistetään selviytymisen harjoitteluun; sanotaan, että leikkiessään leijona oppii tärkeitä metsästystaitoja. Tämä on osittain totta, mutta näen tässä ajatuksessa pyrkimyksen sovittaa leikki osaksi selviytymisen hierarkiaa.

Homo erectus, eli pystyihminen, on modernien ihmislajien (neandertalin ja sapiensin) yhteinen esi-isä ja ensimmäinen laji, jonka TIEDÄMME tehneen taidetta (ks. National Geographic). Pystyihmisestä kehittyneet lajit ovat tehneet niin maalauksia kuin instrumenttejakin ja arvostaneet akustisia tiloja (esim. neandertalilaisen huilu). Pystyihmisen evoluutiossa on kehittynyt hermostollinen kyky suorittaa toimintoja, jotka nykyään tunnetaan lauluna ja tanssina. (Erectuksen edustaja Turkana Boy -luurangon selkäytimen rakenne ei vielä viittaa lauluun ja tanssin, mutta Heidelberginihminen on tämän jo osannut. Ks:Laulun kehittyminen ihmisessä.) Voimme lukemani perusteella sanoa, että taiteen tekeminen on pystyihmisen (Homo erectus) evoluutiossa kehittynyt lajityypillinen ominaisuus, joka on periytynyt neandertaleille ja sapiens-ihmisille.

Selviytymishierarkian kannattajat saattavat väittää, että piirtely on tärkeää lapsen abstraktin ajattelun ja ongelmanratkaisun kehittymiselle, kilpailullinen hippa valmistaa saalistajalta pakenemiseen ja tanssi kehittää taistelussa tarvittavia liikkeitä. Kauneuden ihailu puolestaan liittyy parinvalintaan. Kun itse katson maailmaa ja ihmisiä, näen, että taiteen tekeminen ja luova ilmaisu ovat ihmisen perustarpeita. Taiteen kokeminen ja katsominen ovat myös perustarpeita. Hyödyt ovat toki merkittäviä, mutta itseisarvo näyttäytyy vielä vahvempana. Ja kyllä, haluan myös mennä stadionkeikalle, balettiin ja elokuviin, koska ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA LUXUSTA.

Vuonna 2023 tein "Ruuhitanssi"-teoksen, joka oli osa pidempää taiteellista tutkimustani esihistoriallisesta tanssista (ks. Yle-artikkeli). Pohjoismaiden alueen kalliomaalausten yleinen teema on suurikokoinen sarvipäinen hahmo veneen päädyssä, ja joukko pieniä ihmisiä tanssii veneessä. Nämä maalaukset sijaitsevat akustisilla kallioseinämillä veden äärellä, jotka vahvistavat laulun tai rummun ääntä.

Kuva Norjan Altan kalliopiirroksista

Norjan Altan kalliopiirroksissa on tulkittu olevan kaksi rummuttajaa ja tanssijoita veneessä. Näissä kuvissa näen, omiin kokemuksiini perustuen, discon tai reivit. Bileet olisi varmasti ollut helpompi järjestää rannassa kuin veneessä, mutta helppous ei ollut tässä arvona tärkein. Ihmiset ovat aina halunneet kokea voimakkaita elämyksiä ja olleet valmiita näkemään vaivaa niiden eteen. Kivikauden ja varhaisen metallikauden ihmiset eivät eläneet yltäkylläisyydessä, mutta silti he panostivat merkittävästi kulttuurisiin kokemuksiin. Mielestäni olisi todella nynnyä, jos emme "pysty" samaan. Suomalaiset tuottivat kulttuuria jopa talvisodan ankarissa oloissa (ks. Helsingin Sanomat). Miksi meillä ei nyt muka ole siihen varaa?

EDIT: Erectuksesta Sapienssiin ja Neadertaalin ihmiseen tapahtunutta musiikillisen kyvyn evoluutiota on tarkennettu sulkujen sisään 13.9.24. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkaudesta ja Kosketuksesta

Konservatiivinen esitys aktivismin keinona